Биография

 

 

Йордан Владев е композитор, вокалист и мултиинструменталист. Свири на пиано, синтезатори, електрически и акустични китари, бас китара, тамбура, чаранго, укулеле, барабани, тъпан и най-различни други перкусионни инструменти, разни видове екзотични флейти от цял свят – quena, tin whistle, дудук, двоянка, блок флейта, гайда, хармоника, диджериду и др.

Завършва Художествената академия в София със специалност „скулптура”, след което учи „композиция” и „музикална естетика” в Музикалната академия в София. Участвал е в много майсторски класове по композиция и импровизация. В момента следва трето висше образование по психология в НБУ.

Автор е на песни, филмова, балетна и театрална музика, хорови, камерни и оркестрови творби, много песни за деца, обработки на фолклорна музика от цял свят и др. Като полифункционален музикант работи с най-различни състави – поп и рок групи, джаз и етно формации, хорове, детски състави, както и с редица български и чуждестранни изпълнители, в чиито проекти участва като продуцент, изпълнител, композитор, аранжор или тонрежисьор. Концертирал е в България, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, Турция и Южна Корея.

През 2010 основава Музикален център „Art Libitum” – частна музикална школа, разработваща и практикуваща иновативни методи за обучение по музика както за професионалисти, така и за деца и любители. Школата развива активна педагогическа и концертна дейност, организира ателиета, семинари, лекции и майсторски класове. Нейни възпитаници са носители на десетки медали от национални и международни конкурси, а някои продължават обучението си в престижни колежи и университети в Европа и Америка. Съществена част от дейността на центъра е работата с хора с различни физически или ментални увреждания. Освен че ръководи центъра, Йордан Владев преподава няколко учебни дисциплини и води клас по импровизация.

Йордан Владев е инициатор и организатор на редица културни проекти измежду които Фестивал на изкуствата „Хоризонти-граници”, „Младежки джаз фест София”, "Да бъдеш" - фестивал на изкуствата за хора със специални потребности, както и много концерти и благотворителни инициативи.

През 2000 г. Йордан Владев оборудва свое собствено звукозаписно студио в София. Има издадени 15 авторски албума, както и участие в още няколкостотин проекта на други изпълнители. Негови детски песни са включени в учебници по музика от 1 до 7 клас и се изучават от деца в цяла България.